Als we de komende tijd niet naar het museum kunnen, dan halen we het museum maar in huis. Veel musea zetten hun collectie online, zodat er veel valt te genieten.

Het bracht me op een idee. Al die mooie werken, al die mooie verhalen. Als we die met elkaar kunnen delen? Met elkaar een collectie samenstellen, met verhalen van iedereen en voor iedereen.

Doe je mee?

Stuur me een afbeelding van je favoriete kunstwerk, met jouw verhaal erbij. Waarom je het kunstwerk mooi, grappig, ontroerend of bijzonder vindt. Of misschien wel oerlelijk. Ik verzamel de verhalen en maak er een online-collectie van. Die jij weer kunt bezoeken.

Ik geef een voorzetje. 

Marta Pan, Floating Sculpture (1972).

Tijdens mijn opleiding tot docent Kunst gaf mijn mentor Anke mij een ansichtkaart van deze zwaan. Ze vertelde er een mooi verhaal bij. De zwaan dobbert rustig in de vijver van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Ze laat zich graag van haar beste kant laat zien. Als je de moeite neemt om langs de vijver te lopen, zie je ook andere kanten van haar. Wat er onder de wateroppervlakte schuil gaat, dat weten we niet. Daar kunnen we alleen maar naar gissen; haar drijfveren houdt ze meestal voor ons verborgen. Anke leerde me dat je ook zo naar een leerling kunt kijken. Met een open houding, rekening houdend met de kanten die je nauwelijks of helemaal niet te zien krijgt.

De zwaan staat op mijn bureaublad en herinnert me er nog steeds aan om op zoek te gaan naar de andere kant van een verhaal. Juist daarom vind ik de zwaan zo ontroerend mooi.

Ik ben benieuwd naar jouw favoriet en jouw verhaal! Wil je het met me delen? Laat je reactie hieronder achter.