Door Jeannette Lamme

Gestolen op zijn verjaardag, dit schilderij Lentetuin, de pastorie te Nuenen, van Vincent van Gogh. Zomaar, toen we even niet keken, omdat we ons in een crisis bevinden?

Vincent van Gogh, Lentetuin (1884).

Op een moment dat menigeen, net als ik, enorm verlangt om naar buiten te kunnen gaan en de lente te ontvangen. Mogen we ons hiermee juist nu realiseren dat kunst ons dat ook brengt binnen de muren van het museum: zomaar kunnen zijn met een lentetuin? Genieten van de beelden en de kleuren, geuren, geluiden, gevoelens die dat bij ons op kan roepen.

Gedeelde ervaringen ook, van onszelf en die van de kunstenaar. Vincent van Gogh. Ik schrijf zijn naam en ik denk aan het lied Vincent van Don McLean met de door Martine Bijl geschreven intense Nederlandse tekst, onlangs zo prachtig vertolkt door Henk Poort; het brengt mij telkens opnieuw in tranen. En zoals dat met kunst gaat: ik weet niet of het tranen van verdriet, geluk of puurheid zijn. Maakt dat uit? Het is wat kunst in ons te weeg brengt. 

Henk Poort zingt Vincent

Even ben ik zomaar “daar” bij het lezen van dit bericht over het gestolen schilderij.

Wat betekent dit? Voor speurders die belast zijn met het opsporen van dit doek een aansporing om naar buiten gaan; op jacht, op zoek naar de Lentetuin. Wat zal het worden: een snel resultaat of een jarenlang wachten in onwetendheid. Zal het zich ooit nog laten zien?

Ondertussen gebruiken velen van ons, die niet in de “vitale beroepen en cruciale processen” werken, de tijd om de economie in het groot of in het klein te redden. Anderen reageren op crises door (opnieuw) naar binnen te gaan, om op zoek te gaan naar onze eigen Lentetuin en de waarden daarvan. Ieder heeft daarin zijn of haar eigen weg. Individueel en collectief.

Mijn aandacht gaat bij het aanschouwen van het doek naar de spitse toren van de kerk in deze pastorietuin; dat blijkt de ruïne van de kerk van Nuenen te zijn, waar Vincent’s vader tussen 1883 en 1885 pastoor was.

Werelden in transitie en kunst. Het is wat we er zelf èn collectief in vrijheid en met verantwoordelijkheid voor betekenis aan geven, net als aan het leven zelf.

Jeannette Lamme

www.tussenkunstencoach.nl www.jeannettelamme.nl

#tussenkunstencoach