Door Doenja Hertogh

Les Demoiselles d’Avignon van Picasso. Een heel bekend schilderij dat ik al lang ken, maar waar ik ‘opnieuw’ kennis mee heb gemaakt tijdens mijn studie liberal arts & sciences en de vakken kunstgeschiedenis die ik toen volgde.

Picasso, Les Demoiselles d’Avignon (1907).

Ik was vooral deze vakken gaan volgen omdat ik zelf tekenen en schilderen zo leuk vind. Ik denk dat ik ook vooral naar het esthetische aspect van kunst keek en me hierdoor liet verwonderen. Tijdens een vak moderne kunst schreef ik een paper over Picasso, naar aanleiding van dit schilderij. Het heeft me veel breder laten kijken omdat ik juist zo gefascineerd werd door alle verschillende manieren waarop vrouwen terugkwamen door zijn verschillende schilderperiodes en stijlen en daarbij horende schilderijen heen.

Ik denk dat ik toen voor het eerst meer geïnteresseerd raakte in de koppeling kunst – geschiedenis en vervolgens ook menselijke geest / psychologie. Uiteindelijk ben ik dan ook psychologie gaan studeren na mijn studie liberal arts & sciences. Voor velen misschien een onlogische keuze maar voor mij een nog verdere verbreding van alles wat mij fascineert.

Doenja Hertogh is psycholoog, i.o. tot GZ-psycholoog.

Meer lezen over Picasso’s Les Demoiselles d’Avignon