Ze waren tijd- en stadsgenoten. Zeker weten dat ze elkaar kenden. Ze werkten samen, soms zelfs zij aan zij. En ze waren het met elkaar eens: die Franse academische stijl had zijn langste tijd gehad.

Samen met andere kunstenaars maakten ze zich zo rond 1865 los van die conformistische stijl. Met hun nieuwe schilderstijl probeerden zij  het moderne leven van alledag te vangen.

Vlugge schetsen van het gewone leven. Kiekjes van het Parijse stadsleven. Of van het vrijetijdsleven net buiten de stad. Badderen, bootje varen, wandelen, natuur. Ze schilderden vaak buiten, daarom moest het snel gebeuren. Met korte, krachtige, soms zelfs venijnige verfstreken en in heldere kleuren.

Deze impressionisten werkten met en naast elkaar, geen wonder dat hun werk soms op elkaar lijkt. Maar toch is hun unieke schilderstijl vaak wel te herkennen. Neem zelf een de proef op de som. Zie jij de verschillen tussen Monet en Renoir?

Is nog niet makkelijk, of wel? De schilderijen zijn gemaakt in 1869 de buurt van Parijs, bij La Grenouillère (de kikkervijver). De linker schilderijen zijn van Monet, de rechter van Renoir.

Ik zie ze daar wel staan, vlug in verf schetsend om snel die indruk van licht en beweging te pakken. Welke schilder spreekt jou het meest aan? En waarom?