‘Het is een draak!’ ‘Maar wel een lieve draak, kijk maar, hij lacht een beetje!’ ‘Hij heeft gekke ogen.’ ‘Wat heeft ‘ie rare voeten!’ Allemaal leuke en spontane reacties op mijn vraag wat dit voor beest kan zijn. Ik loop met een groep kleuters op de tentoonstelling ‘Klee en Cobra. Het begint als kind.’ Ze genieten zichtbaar van de meest wonderlijke dieren en laten hun fantasie de vrije loop.

Paul Klee, Muttertier (1937)

Een van de kleuters weet het zeker: het is een moederdier! Op mijn vraag waaraan ze dat ziet, zegt ze: ‘er hangen allemaal van die melkdingen onder.’ Dat is een opmerkelijk detail, dus daar praten we nog even over door. Weten ze waar die dingen voor zijn? Daar zijn mijn kleuters het vrij snel over eens: om baby’s melk te geven. Borstvoeding kennen de meesten wel.

Het is jaren geleden, maar het is een rondleiding die ik nooit ben vergeten. Heb jij ook een mooi, grappig of ontroerend verhaal bij een kunstwerk? Wil je dat naar mij sturen? Ik verzamel verhalen bij kunstwerken en maak er een online-collectie van. Zodat we in deze tijd van gesloten musea gewoon thuis kunnen genieten van kunst.