Wat is dat toch met de Mona Lisa? Rijen dik in het Louvre …

Terwijl in de lange gang ernaast pareltjes hangen! Italiaanse meesters om je echt aan te vergapen.

Wat maakt deze dame toch zo aantrekkelijk? Ik weet het ook niet precies, maar het heeft vast te maken met alle vragen die om deze dame heen hangen:

✔ Is het haar raadselachtige glimlach? Wat ziet ze, wat hoort ze, wat denkt ze dat haar zo mysterieus laat lachen? Dat triggert mij ook wel.

✔ Leonardo heeft haar altijd bij zich gehouden. Ook toen hij naar het hof van koning Frans I in Frankrijk vertrok. Waarom was de schilder zo aan haar gehecht?

(Voor het geval je je afvraagt waarom de Mona Lisa niet in een Italiaans museum hangt, dat is omdat Leonardo in Frankrijk gestorven is. Frans I kreeg zo de Mona Lisa in zijn bezit).

✔ We weten niet zeker wie deze dame is. Is het Lisa Gherandini, de derde echtgenote van Francesco del Giocondo? Hij was waarschijnlijk wel de opdrachtgever van dit portret. Of niet, en is het toch een zelfportret?

✔ Is het omdat ze begin vorige eeuw op eenvoudige wijze uit het Louvre is gestolen door een Italiaanse medewerker? Hij heeft haar meegenomen en thuis verstopt. Twee jaar later probeerde hij het schilderij te verkopen aan een antiekhandelaar in Florence. Die vertrouwde het niet, en zo komt Mona Lisa weer terug op haar plek.

✔ Maar niet voordat de Mona Lisa on tour gaat, eerst in het Uffizi in Florence, later maakt zij zelfs een reis door de Verenigde Staten. Jackie Kennedy wordt met haar vergeleken. Wauw.

Dan is de Mona Lisa een hype, iedereen lijkt haar te kennen en haar in ‘levende lijve’ te willen ontmoeten.

Ik ga toch maar een straatje verder. Lekker rustig. Prachtige Rafaël hangt daar ?